Parlak Bir Gelecek ve Kariyer için Yabancı Dil Öğrenmenin Faydaları
İster öğrencilik döneminde ol, istersen de öğrenmeye açık ol, hayata karşı heyecanını ve merakını kaybetmediysen yeni bir dil öğrenmek tam sana göre bir uğraş…
Anlatmakla bitmeyecek, ancak birkaçını burada sıralayabileceğimiz faydaları için, mutlaka en az bir yabancı dili öğrenmelisin.
-
Beynini Geliştirmek için
Yabancı bir dil, yeni bir kurallar, yapılar ve sözcükler sistemidir. Yeni bir dili öğrenirken, beynin yeni kalıplardan anlam çıkarmaya ve onları kavramaya çalışarak, karmaşayla baş etmeye çalışır. Beynin anlamlandırmaya ve iletişim kurmaya çabalarken bilişsel düşünme, problem çözme, gelişmiş konsantrasyon, birden fazla işi aynı anda yapabilme ve daha iyi dinleyebilme gibi öğrenme becerileri geliştirir. Bu beceriler sayesinde zihinsel yaşlanma ve bilişsel gerilemenin de önüne geçerek, tek dil konuşan bir insana göre beyin sağlığına daha fazla katkıda bulunabilirsin.
-
Yeni İnsanlar Tanımak ve Gezmek için
Yeni bir dil öğrenerek, hatta İngilizce ya da İspanyolca gibi dünyada sıklıkla kullanılan bir yabancı dil sayesinde, farklı insanlarla tanışabilir ve ülke sınırlarını daha rahat aşabilirsin. Özellikle de yeni tanıştığın insanlarla kendi ana dillerinde konuşarak daha fazla yakınlık kurabilirsin. Bu şekilde yeni kültürlerle tanışabilir, daha esnek, farklı insanların düşüncelerini daha rahat onaylayabilen, bu farklılık içinde bakış açısını genişletebilen bir insana ve iş dünyasının aranan çalışanına dönüşebilirsin.
-
Kariyerin için
İnternetin büyük katkısı ile artık iş dünyası tüm sınırları aşabiliyor. Bu nedenle iyi derecede yabancı dil bilgisine sahip olman, senin için birçok kapıyı aralayabilir. En az bir ya da birden fazla yabancı dil bilerek, farklı ülkeler ve kültürlerle iletişim kurabilme, çalışabilme, seyahat edebilme hatta farklı bir ülkede yaşayabilme gibi birçok avantaja da sahip olabilirsin. Ayrıca sadece bunlarla değil, kazandığın problem çözme, esneklik, birden fazla işi aynı anda yapabilme, eleştirel düşünebilme ve dinleme gibi beyinsel becerilerinle de tercih edilen bir kariyere sahip olabilirsin.
-
Yenilerini Öğrenmek için
Yabancı bir dili öğrendikten sonra, yenilerini öğrenmeye daha açık olabilirsin. Daha önce bir dili öğrenirken kazandığın beyinsel becerilerin sayesinde ikinci veya üçüncü bir dili öğrenmeye daha yatkın hale gelebilirsin. Birden fazla yabancı dil ile öğrenme sürecini kopyalama becerini geliştirebilirsin. Buna beyninin yeni bir dili öğrenme tekniklerini belirlemeyi öğrendiği ve bu teknikleri birer adımlar serisine böldüğü “üstdil bilgisel farkındalık” denilir. Bir dili öğrendikten sonra kas hafızan güçlenir. Beynin, sözdizimi, gramer ve cümle yapısı kurallarına karşı gelişmiş farkındalığı sayesinde bir dilin nasıl öğrenileceğini ve farklı dillerin nasıl yapılandığını anlayabilir.
-
Kendine Daha Fazla Güvenmek için
Yeni bir dil sayesinde kendine inanmayı ve “Evet, yapabilirim.” demeyi öğrenebilirsin. Yeni bir beceride uzmanlaştığın zaman öz güvenin artar. Bu durum yabancı dil için de geçerlidir. Ve kabul edelim ki kendine güveni olan insanlar, kendinden emin olmayan insanlara göre daha fazla dikkat çekerler. Yabancı bir dilde uzmanlaşmak için de anadili olan veya o dili akıcı bir şekilde konuşan kişilerle diyalog kurman gerekir. Eğer utangaçsan ama yeni insanlarla tanışmak istiyorsan, konuşma becerilerini geliştirme isteğini belirterek yeni insanlarla tanışmak için kendine kapılar açabilirsin.
Yabancı dil becerin sayesinde hem karakterine hem de meslek hayatına artılar kazandırabilir, çok yönlü, zeki, kendine güvenen, yaratıcı ve farklı dünyaları tanıyan bir insan olarak her alanda kazanan olabilirsin.