Yurt Dışında Üniversite Eğitimini Nasıl Planlamalısın?

Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
Breadcrumb Abstract Shape
  • User Avataradmin
  • 11 Eyl, 2019
  • 0 Yorum
  • 3 dk Okunur

Yurt Dışında Üniversite Eğitimini Nasıl Planlamalısın?

Yurt dışında üniversite eğitimi almayı planlıyorsan, Türkiye’de yaşayacağından daha farklı bir süreç içerisine girebilirsin.

Eğer yeterli bilgiye sahipsen, bu süreç konusunda endişelerini bir kenara bırakabilir, bunun için de bu yazının devamını okuyabilirsin…

İlk Aşama -Yurt Dışında Üniversite Eğitimi Almaya Karar Verme Süreci

Henüz bu konuya karar verme aşamasındaysan, aşağıda sunacağımız birkaç maddeye göre araştırmalarını yapabilirsin;

  • Yurt dışında üniversite eğitimin için tercih edebileceğin bazı ülkelerin farklı eğitim sistemleri olabilir. Bu nedenle öncesinde gitmek istediğin ülkenin giriş koşullarını araştırabilirsin.

Örneğin İngiltere’de üniversite eğitimi almayı planlıyorsan, yabancı öğrencilerden üniversite eğitimi öncesinde bir çeşit lise eğitimi sayılan 1 yıllık Foundation ya da 2 yıllık A Level programlarına katılmalarını istediğini bilmelisin. (Çünkü İngiltere diğer ülkelerin -özellikle de AB üyesi olmayan ülkelerin- lise eğitim sistemini kabul etmemektedir.)

  • Benzer bir durumu Amerika ya da İngiltere gibi ülkelerde yüksek lisans/master eğitimi başvurun sırasında da yaşayabilirsin. Eğer yeterli derecede üniversite not ortalamasına sahip değilsen, not ortalamanı veya İngilizce dil seviyeni yükseltmek için pre-master veya pre-mba programlarına katılabilirsin.
  • Yurt dışındaki bir üniversitede, lisans eğitiminin süresi genellikle 3 yıl, yüksek lisans eğitiminin süresi ise en az 1 yıldır. Ancak yukarıdaki gibi ön koşullar nedeniyle eğitim sürenle birlikte eğitim ve yaşam giderlerinde artışa neden olabilirsin. Bu nedenle kararını vermeden önce bütçe araştırması yapabilirsin.
  • Yurt dışında birçok üniversiteye sınavsız giriş yapabilirsin, ancak bazı ülkelerde ya da tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık gibi bazı bölümlerde, başvurun öncesinde Türkiye’deki üniversite sınavına girmiş ve Türkiye’deki bir üniversiteye yerleştirilmiş olman koşulu aranabilir. Bu nedenle tercih edeceğin lisans bölümüne göre Türkiye ile denklik araştırması yapabilirsin.
  • Gitmeden önce yurt dışında üniversite eğitimin için ne kadar bütçe ayırabileceğini belirlemelisin. Tercih edebileceğin birçok ülkede genellikle devlet üniversitelerine başvurabilirsin. Ancak okul giderlerinin dışında yaşam masraflarını da göz önünde bulundurmalı, hatta ülke, şehir ve konaklama seçimlerini de bütçene göre planlamalısın.

İkinci Aşama – Yurt Dışında Eğitim Alacağın Üniversiteyi Belirledikten Sonra

  • Yolculuğa çıkma aşamasına hazırsan, öncelikle okul başvurusu, öğrenci vizesi, uçak bileti gibi evrak işlerine girişebilirsin.
  • Yurt dışında geçireceğin süre boyunca acil durumlara hazırlıklı olmak için sağlık sigortası işlemlerini araştırabilirsin.
  • Gideceğin ülkenin kültürünü, yaşam tarzını, nerede kalacağını, nereden alışveriş yapacağını, neler yiyebileceğini araştırabilir, hatta tüm bu konular hakkında daha fazla bilgi alabilmek için yurt dışında eğitim almış ya da hala orada bulunan öğrencilerle iletişim kurabilirsin.
  • Yurt dışındaki üniversitelerin çoğunda İngilizce eğitim görebilirsin. Ancak Polonya, Macaristan, Almanya, İsviçre gibi farklı bir ülkede üniversite eğitimi almayı planlıyorsan gitmeden önce yabancı dil konusuna biraz eğilebilir, mutlaka yanında bir sözlük veya telefonunda bir sözlük uygulaması bulundurabilirsin.
  • Evinden uzaktaki yeni evin için iklim koşullarını öğrenerek, her koşula uygun olabilecek birkaç parça kıyafetle bavulunu hazırlayabilirsin. Ayrıca orada bulunacağın süre boyunca Türkiye’deki ailen ve arkadaşlarınla iletişim kurma yollarını da araştırabilirsin. (Yurt dışında kullanabilmek için bir cep telefonu alabilir ya da gideceğin ülkede yeni bir hat satın alma işlemlerini gitmeden önce öğrenebilirsin.)

Eğer yurt dışında üniversite eğitimi sürecini kendi başına planlamayı düşünüyorsan, yukarıdaki tavsiyelerimizden yararlanabilirsin.

Ancak aklındaki soruları ya da endişelerini gideremeyeceğini düşünüyorsan, bir telefonla bize ulaşabilir ( https://www.gowest.com.tr/iletisim/ ) ve yardımlarımızla tüm bu süreci daha da basitleştirebilirsin.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir